Rozszerzenie diety niemowlaka w 5 krokach
Rozszerzenie diety niemowlaka to dla całej rodziny naprawdę wyjątkowe przeżycie. Maluszek ma bowiem okazję spróbować nowych smaków! Jak wprowadzić pokarmy niemleczne i kiedy to zrobić, by wszystko było dla dziecka zdrowe? Poznaj 5 kroków, dzięki którym ten proces będzie łatwiejszy!
Rozszerzenie diety niemowlaka
1. Sprawdź, czy to odpowiedni czas
Zgodnie z zaleceniami ESPGHAN (Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci) oraz EFSA (Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności) dietę niemowlaka najlepiej rozszerzać w okresie od ok. 17. tygodnia życia do ok. 26. tygodnia życia [1].
Każdy maluch jest inny, a moment rozszerzenia diety zależy m.in. od etapu rozwoju, rodzaju wcześniej podawanego mleka czy stanu zdrowia. Dziecko musi być również gotowe… Czyli?
- Musi samodzielnie siedzieć,
- powinno interesować się jedzeniem,
- nie powinno mieć już odruchu wypychania wszystkiego z buzi,
- powinno umieć chwytać jedzenie, włożenia je do ust oraz żuć i przeżuwać.
W razie wątpliwości najlepiej skonsultować się z lekarzem.
2. Wybierz odpowiedni dzień
Odpowiedni… czyli jaki? Po pierwsze dziecko powinno być zdrowe i zadowolone. Przeziębienie, ból zły nastrój – wtedy maluch potrzebuje rutyny i poczucia bezpieczeństwa. Złe dni to też święta czy wyjazdy, kiedy bardzo dużo się dzieje.
Po drugie najpierw powinnaś nakarmić dziecko mlekiem, aby nie było głodne, rozdrażnione i zdenerwowane. Możesz poczekać ok. 30-60 minut. Pamiętaj, że pokarm niemleczny jest na razie tylko dodatkiem.
Po trzecie pamiętaj, żeby nie wywoływać na maluchu presji i dodatkowo go nie stresować. Spokój i cierpliwość to teraz Twoi najwięksi sprzymierzeńcy. Dobrze też, abyście jedli razem – wtedy dziecko będzie brało z Ciebie przykład.
3. Dobrze dobierz pierwsze pokarmy
Nie ma konkretnych wytycznych dotyczących tego, co podać dziecku na pierwszy niemleczny posiłek. Wybierz jednak coś, co rzadko uczula i jest dobrej jakości. Najlepiej, aby były to produkty sezonowe i lokalne. Możesz zacząć od marchewki, ziemniaka czy dyni. Dobrze, aby podawać je dziecku pojedynczo, by poznało smak każdej rzeczy z osobna.
Nowe produkty wprowadzaj stopniowo i obserwuj, czy nie występują symptomy alergii (np. bóle brzucha, katar, wysypka).
4. Przygotuj jedzenie (najlepiej samodzielnie)
Całkowicie pierwsze pokarmy powinny być ugotowane, półpłynne. Dobrze, by miały konsystencję papki. Wraz z upływem czasu i rozwojem malucha możesz tę konsystencję zmieniać (np. zamiast przecierać przez sitko – ugniatać widelcem). Najlepiej przygotować posiłki samodzielnie w domu (codziennie świeża porcja). Nie dodawaj do nich przypraw, soli, cukru ani innych dodatków.
Jedzenie możesz podawać dziecku łyżeczką lub pozwolić mu jeść rączkami. Nie wykorzystuj butelki i smoczka.
5. Pamiętaj o jednej, bardzo ważnej, zasadzie…
Żywienie niemowląt wymaga właściwego podziału ról: rodzica/opiekuna i dziecka. Rodzic/opiekun decyduje, „kiedy i co zje dziecko”, natomiast dziecko decyduje, „ile zje” [1].
Na początku pewnie będzie trudno, ale nie poddawaj się. Potrzeba czasu, by maluch przyzwyczaił się do nowych smaków!
Zobacz też: Nietolerancje pokarmowe u dzieci
Zdjęcie: Vladimir Voronin/pl.123rf.com