Przeskocz do treści

Zaparcia i wzdęcia u dziecka – jakie są ich przyczyny? Jak można pozbyć się dolegliwości?

Problemy gastryczne, takie jak zaparcia lub wzdęcia u dziecka, lub dorosłego, mogą świadczyć o tym, że układ pokarmowy nie pracuje prawidłowo. Ich źródeł warto poszukać w niezdiagnozowanej nietolerancji pokarmowej. Do wystąpienia problemów gastrycznych mogą się przyczynić bowiem między innymi białka występujące w produktach zbożowych.

 

  1. Czy nietolerancje pokarmowe mogą powodować zaparcia i wzdęcia u dziecka?
  2. Czy produkty mączne mogą powodować zaparcia u dzieci?
  3. Zaparcia i wzdęcia u dziecka – jaka jeszcze może być ich przyczyna?
  4. Zaparcia i problemy gastryczne u dziecka – jak ich uniknąć?

Czy nietolerancje pokarmowe mogą powodować zaparcia i wzdęcia u dziecka?

Problemy z układem pokarmowym takie jak zaparcia i wzdęcia są najbardziej charakterystycznymi objawami nietolerancji glutenu. W ich wyniku dochodzi do zaburzonego wchłaniania substancji odżywczych. Dziecko, które ma nietolerancję pokarmową, nie potrafi wykorzystywać składników pobieranych z pożywienia, a niektóre z nich, kumulowane w organizmie, mogą być nawet dla niego toksyczne. Wśród objawów nietolerancji pokarmowych często są wymieniane między innymi zaparcia oraz wzdęcia.

Czy produkty mączne mogą powodować zaparcia u dzieci?

Do produktów, które mogą powodować zaparcia i wzdęcia u dziecka, należą między innymi produkty mączne. Zawarte w nich biało – gluten – nie jest przyswajalne przez każdego. W przypadku osób, które chorują na trwałą nietolerancję glutenu – celiakię – spożywanie produktów mącznych wywołuje w organizmie autoagresję i prowadzi do wyniszczenia układu pokarmowego (a konkretnie kosmków jelitowych). W efekcie organizm dziecka jest niedożywiony, utrudnione jest także wchłanianie leków.

Zaparcia i wzdęcia u dziecka – jaka jeszcze może być ich przyczyna?

Poza nietolerancjami pokarmowymi, wzdęcia u dziecka mogą wynikać także ze zbyt szybkiego jedzenia.

Problemy gastryczne mogą powodować także takie produkty jak:

  • warzywa strączkowe,
  • jajka,
  • kukurydza,
  • słodkie gazowane napoje.

Inne przyczyny przykrych dolegliwości ze strony układu pokarmowego to picie niewystarczających ilości wody oraz spożywanie tłustych i smażonych potraw.

Zaparcia i problemy gastryczne u dziecka – jak ich uniknąć?

Pierwszy krok, by załagodzić dolegliwości ze strony układu pokarmowego, to modyfikacja diety oraz wprowadzenie dobrych nawyków żywieniowych. Potrawy powinny być spożywane kilka razy dziennie, w małych porcjach, pokarm należy przeżuwać powoli i bez pośpiechu.

Aby dowiedzieć się, czy wzdęcia u dziecka wynikają z wrodzonej nietolerancji pokarmowej, warto wykonać badanie genetyczne. Test w kierunku celiakii i nietolerancji laktozy pozwoli dowiedzieć się, czy problemy gastryczne są spowodowane nietolerancją mleka lub wynikają ze spożycia niedozwolonych produktów mlecznych.

Dzięki temu rodzice uzyskają cenną wskazówkę, na temat tego, które produkty należy wyeliminować z diety i pomogą dziecku uniknąć groźnych powikłań.

Więcej informacji

Masz pytania odnośnie celiakii i nietolerancji laktozy u dziecka? Napisz do nas na info@zdrowokolorowo.pl.

Autor: zdrowokolorowo.pl | Zdjęcie: Oksana Kuzmina/123rf.com

Ten artykuł jest chroniony prawami autorskimi. Niedopuszczalne jest zwielokrotnianie, modyfikowanie, publiczne odtwarzanie i / lub udostępnianie Serwisu, jego części, materiałów w nim zamieszczonych i / lub ich części, za wyjątkiem przypadków wskazanych w obowiązujących w tym zakresie przepisach prawa.

5/5 - (2 głosów / głosy)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *