Dieta a rak jelita grubego – co warto wiedzieć?
Rak jelita grubego to groźny zawodnik, który może zaatakować nas znienacka. Mamy jednak ogromne narzędzia, dzięki którym możemy się przed nim skutecznie bronić. Jednym z nich jest dieta. Jest to bardzo skuteczna forma profilaktyki, która może stać się naszą tarczą ochronną. Jak powinna wyglądać dieta, która może ochronić nas przed rakiem jelita grubego? Przeczytaj poniżej!
Spis treści:
- Dieta a rak jelita grubego – jaka jest rola odżywiania w profilaktyce nowotworowej?
- Dieta a rak jelita grubego – jak się odżywiać, aby uchronić się przed chorobą?
- Dieta a rak jelita grubego – co jeszcze warto zrobić profilaktycznie?
Dieta a rak jelita grubego – jaka jest rola odżywiania w profilaktyce nowotworowej?
Dzięki naszej diecie codziennie budujemy naszą odporność. Prawidłowe odżywianie czyni nasz układ odpornościowy bardziej skutecznym, co może uchronić nas przed zachorowaniem.
Prawdopodobieństwo rozwoju chorób nowotworowych, takich jak rak jelita grubego zwiększa się, jeśli nasza dieta bogata jest w cholesterol i tłuszcze. Rośnie ono także, jeśli nasza masa ciała jest zbyt wysoka[1].
Dieta a rak jelita grubego – jak się odżywiać, aby uchronić się przed chorobą?
Dieta w profilaktyce raka jelita grubego powinna być bogata w:
- Błonnik – znajdziemy go m.in. w produktach pełnoziarnistych, warzywach, owocach i orzechach. Wspomoże on nieco pracę naszych jelit.
- Antyoksydanty – pełno znajduje się ich w pomidorach, brokułach i jagodach. Zneutralizują one wolne rodniki, które mogą zwiększać prawdopodobieństwo rozwoju zmian nowotworowych.
- Białko roślinne – jego cenne źródła to m.in. ciecierzyca, fasola oraz soczewica. Spożywać warto je jak najczęściej zamiast czerwonego mięsa.
- Zdrowe tłuszcze – zaliczamy do nich oliwę z oliwek, awokado oraz tłuste ryby, takie jak łosoś.
- Kwas foliowy – jego najlepsze źródła to m.in. szpinak, sałata, kapusta, orzechy czy zielony groszek.
- Wapń – najwięcej znajdziemy go w mleku i produktach mlecznych, ale bogate w niego produkty to także rośliny strączkowe, ryby i orzechy
Pamiętajmy, że dieta to nie tylko pożywienie. Musimy także odpowiednio nawadniać nasz organizm, aby mógł on prawidłowo funkcjonować. Odpowiednia ilość wody to przynajmniej 1,5-2 litrów wody dziennie.
Dieta a rak jelita grubego – co jeszcze warto zrobić profilaktycznie?
Dieta jest niezwykle istotna w profilaktyce raka jelita grubego. Nie może ona jednak być jedynym działaniem profilaktycznym, które podejmiemy. Musimy pamiętać, że używki nam nie służą i zwiększają prawdopodobieństwo rozwoju raka jelita grubego. Warto więc odstawić papierosy i alkohol. Zalecane jest z kolei unikanie stresu, wysypianie się oraz regularna aktywność fizyczna. Warto także rozważyć przeprowadzenie badań profilaktycznych. Jest to szczególnie ważne w przypadku osób po 50 roku życia oraz osób po 40 roku życia, w których rodzinie zdiagnozowano raka jelita grubego .
Źródła:
- https://www.zwrotnikraka.pl/rak-jelita-grubego-dieta/