Wpływ stylu życia na ryzyko raka jelita grubego
Co roku odnotowuje się ok. 2 mln zachorowań na raka jelita grubego na świecie. Możliwość zachorowania zależy w pewnym stopniu od predyspozycji genetycznych, ale wpływ stylu życia na ryzyko raka jelita grubego jest bardzo duży. Zmiana pewnych nawyków mogłaby spowodować zmniejszenie liczby chorych aż o 70%.
Spis treści
Rola genów oraz wpływ stylu życia na raka jelita grubego
Według badaczy, maksymalnie 10% przypadków zachorowania na raka jelita grubego związana jest z mutacjami w genach. Wpływ stylu życia na ryzyko zachorowania widać szczególnie w statystykach. Choroba ta jest diagnozowana przede wszystkim w krajach wysoko rozwiniętych. Do grupy ryzyka w przypadku raka jelita grubego lekarze zaliczają osoby:
- powyżej 50 roku życia;
- u których w rodzinie zdiagnozowano raka jelita grubego lub odbytnicy;
- u których zdiagnozowano polipy gruczołowe jelita grubego lub choroby zapalne jelita grubego;
- które źle się odżywiają;
- chore na cukrzycę lub insulinooporność albo otyłość;
- palące tytoń lub często sięgające po alkohol;
- unikające aktywności fizycznej.
Rak jelita grubego a dieta
Dieta jest jednym z najważniejszych czynników, które wpływają na zachorowalność na raka jelita grubego. Sprzyja mu spożywanie dużej ilości tłuszczów zwierzęcych oraz zbyt rzadkie sięganie po warzywa i owoce. Należy unikać czerwonego mięsa. Szczególnie smażonego. Za to warto często jeść produkty bogate w błonnik, ponieważ pobudza on pracę jelit. Dzięki temu skraca się czas, w którym substancje szkodliwe w kale stykają się ze ścianą jelit. Naukowcy twierdzą, że profilaktyka przeciw nowotworowi jelita grubego powinna obejmować dietę bogatą w witaminy A, C, kwasu foliowego oraz selenu i cynku. Badacze zauważyli, że nadwaga i otyłość również sprzyja pojawieniu się tej choroby. Prawdopodobnie chorobę wywołuje przewlekły stan zapalny oraz insulinoooporność, które często diagnozuje się u osób ze zbyt dużą wagą.
Palenie papierosów a rak jelita grubego
Palenie jest ryzykowne, ponieważ w dymie tytoniowym znajduje się wiele substancji kancerogennych. Substancje te mogą przyczyniać się do powstawania komórek nowotworowych w jelicie grubym, ponieważ częściowo przenikają do przewodu pokarmowego.
Czego nie lubi rak jelita grubego?
Nowotwór złośliwy jelita grubego nie lubi oczywiście zdrowej diety. Rzadziej pojawia się u osób, które lubią się poruszać, np. chodzą na długie spacery, jeżdżą rowerami, chodzą popływać na basenie. Jego największym wrogiem są badania profilaktyczne, ponieważ rak jelita grubego potrafi długo „ukrywać się” w organizmie.