Anemia to stan, w którym z powodu zbyt małej ilości czerwonych krwinek, nie ma możliwości rozprowadzenia tlenu po całym organizmie. Anemia u dzieci jednak często spowodowana jest złym odżywianiem, w którym występują śladowe ilości żelaza oraz witaminy B12. Głównie te dwa składniki wraz z kwasem foliowym odpowiadają za produkcję zdrowych czerwonych krwinek.
Co oznacza anemia u dzieci?
Jakie są objawy anemii u dzieci?
Jak radzić sobie z anemią u dzieci?
Czy powodem anemii u dzieci może być celiakia?
Co oznacza anemia u dzieci?
Anemia u dzieci to dość popularne zjawisko. Charakteryzuje się zmniejszoną ilością czerwonych krwinek i hemoglobiny we krwi. Najczęstszą przyczyną powodującą zmniejszenie czerwonych krwinek we krwi jest niedobór żelaza. To ważny składnik czerwonego barwnika krwi, który wiąże tlen z wdychanego powietrza i dostarcza go do wszystkich tkanek. Jego niedobór nie pozwala organizmowi na poprawne funkcjonowanie. Ten cenny pierwiastek noworodek otrzymuje w spadku, ale już w okolicy 6-ego miesiąca może cierpieć na jego niedobór. Rozszerzona dieta w tym okresie musi zawierać produkty bogate w żelazo i witaminę B12. Inną przyczyną może być niedobór kwasu foliowego, ale także alergie pokarmowe.
Jakie są objawy anemii u dzieci?
Dzieci zazwyczaj są radosne, pełne energii i ciekawe wszystkiego. Jeżeli nasza pociecha stała się apatyczna, blada i osłabiona jest to powód do zrobienia badań na celiakię w celu wykluczenia anemii. Niedokrwistość nie zawsze daje takie oczywiste objawy. Dlatego w ogóle warto badać dzieci systematycznie. Dzieci z anemią mogą być ciągle śpiące i nie mieć apetytu.
Jak radzić sobie z anemią u dzieci?
Przede wszystkim od momentu rozszerzenia diety u niemowlaka należy bardzo dbać o urozmaiconą dietę. Taką, która dostarczy żelaza i innych niezbędnych pierwiastków i witamin. Gdy to nie wystarczy i badania wyraźnie wskazują na niedobory, lekarz przepisuje preparaty z żelaza. Zazwyczaj takie leczenie przynosi efekty po 6-8 tygodniach.
Czy powodem anemii u dzieci może być celiakia?
Jeżeli leczenie preparatami żelaza i urozmaicona dieta nie przynoszą żadnych efektów, a rozszerzona diagnostyka nie wskazuje na inne niedobory, powodem anemii może być celiakia. To genetyczna choroba w której organizm nie toleruje glutenu. Pomimo urozmaiconej diety jelita są w takim stanie, że nie wchłaniają żelaza. Jest to tzw. zespół złego wchłaniania. Uporczywa anemia jest zawsze wskazaniem do diagnostyki w kierunku celiakii, która często może rozwijać się bezobjawowo.