Przeskocz do treści

Anemia u dzieci – przyczyny, objawy, leczenie

Anemia inaczej niedokrwistość u dzieci występuje dość często, możne ją mieć nawet co 4 dziecko w wieku szkolnym. Nie leczona anemia może spowodować zaburzenia w prawidłowym rozwoju dziecka, dlatego nie można jej lekceważyć. Oczywiście nie każde blade lub apatyczne dziecko ma anemię. Jak zatem można ją wykryć i jak leczyć?

Jakie są przyczyny anemii u dzieci?
Jakie są objawy anemii u dzieci?
Jak wykryć anemię u dzieci?
Jak leczyć anemię u dzieci?

Jakie są przyczyny anemii u dzieci?

Anemia występuje przy zbyt małej ilości krwinek czerwonych lub ich niszczenia. Najczęściej przyczyną jest niedobór żelaza, wynikający z diety ubogiej w ten pierwiastek, częstych biegunek, krwawień albo szybkiego wzrostu dziecka. Anemia u dzieci może być także wynikiem niedoboru witaminy B12, kwasu foliowego, albo chorób genetycznych, pasożytniczych, zaburzeń w wywarzaniu hemoglobiny albo alergii pokarmowej. Częstą przyczyną anemii i niedoborów witamin, jest nieleczona celiakia, czyli zaburzenia trawienia związane z nietolerancją glutenu.

Jakie są objawy anemii u dzieci?

Niektóre objawy anemii rodzic może zaobserwować na pierwszy rzut oka, oto kilka z nich:

  • dziecko jest blade;
  • nie ma apetytu;
  • stroni od aktywności fizycznej i szybko się męczy;
  • często choruje;
  • wolno rośnie;
  • w kącikach ust pojawiają się zajady;
  • ma trudności z koncentracją;
  • jest drażliwe.

Jak wykryć anemię u dzieci?

Jeżeli podejrzewamy anemię u dziecka, najlepiej udać się do lekarza, który zleci morfologię krwi i inne koniecznie badania. Ilość krwinek czerwonych (erytrocytów) oraz wartość hemoglobiny pozwoli stwierdzić czy mamy do czynienia z niedokrwistością i w razie potrzeby wdrożyć odpowiednie leczenie.

Anemia jest wskazaniem do badania na celiakię. Najlepszym sposobem jest wykonanie testu DNA, który albo wykluczy chorobę, albo potwierdzi występowanie genu odpowiedzialnego za tą chorobę.

Jak leczyć anemię u dzieci?

Leczenie anemii polega na podaniu odpowiednich preparatów zawierających żelazo, a także wdrożeniu zbilansowanej diety, bogatej w w składniki o dużej zawartości żelaza np. czerwone mięso, ryby, natka pietruszki, rośliny strączkowe, jaja, kasze. Czasami wiąże się to ze zmianą nawyków żywieniowych np. ograniczeniu słodyczy, czarnej herbaty czy napojów gazowanych, które utrudniają wchłanianie żelaza. Warto pamiętać o produktach zawierających witaminę C, która zwiększa wchłanianie żelaza, a znajdziemy ją w cytrusach, zielonych warzywach, porzeczkach czy kiszonkach.